Kínai szecsuáni, avagy szecsuáni kínai...

Szecsuánban könnyű volt ellesni a recepteket, hiszen majd' mindenhol a nyitott konyha mellett álldogálva vártuk az ételek elkészültét.
Wok helyett lehet nagy serpenyőt használni, a bárd viszont elengedhetetlen, mert a legjobb konyhai eszköz:-)! Szecsuánban minden étteremben úgy tálalták a fogásokat, hogy az elkészített ételeket az asztal közepére tették, s a vacsoravendégek egy tálból mazsoláztak, csak a rizsnek volt annyi teríték (csésze), ahány személy. A pálcikával való étkezés pedig, hihetlen jó szórakozás, és nem utolsó sorban lassan eszik vele az ember. (Ha éhes vagy könnyedén használod, de ha már kezdesz jóllakni, egyre nehezebb megfogni a kívánt falatot, tehát minden szempontból praktikus kis eszköz.)

Mogyorós, uborkás hús

(A neve ellenére az egyik legfinomabb étel, szvsz hús nélkül is remek fogás!)
½ csirkemellfilét apró cafatokra szelve, sóval, borssal olajon főzz puhára, majd a következő zöldségek felkockázott elegyével egyszer forralj össze:
1 ½ kígyóuborka (nem muszáj meghámozni),
½ zöldpaprika (lehet csípős is),
2-3 szál újhagyma,
100 gr földimogyoró.

És hogy mindezt milyen fűszerekkel bolondítsd? (A zöldségekkel együtt add hozzá!)
Lássuk csak:
3-4 gerezd fokhagyma a bárd lapjával laposra csapva,
1 ek. méz,
kb. 1 dl szójaszósz,
4-5 vékony karika gyömbérgyökér (ez a lelke az egésznek).
(Ha van szecsuáni bors otthon, azt is tegyél bele, de vigyázz, hogy a vendégek rá ne harapjanak, mert abban az esetben nem biztos, hogy megdícsérik a főztödet:-).)

Gyömbéres, paprikás hús

(vigyázat ezt még nem teszteltem itthon!)
Keverd össze a következőket:
¼ csirkemellfilét szabdalj nagyon vékony csíkokra,
4 db piros húsú paprikát,
2 db zöld húsú paprikát (lehet csípős is), és
egy nagyobb darab gyömbért metélj vékony csíkokra.

Ízesítsed:
sóval,
borssal,
nagy adag, friss zellerlevéllel,
1-2 szál újhagymával,
2-3 kilapított fokhagymával, bátran.

Löttyints rá egy kis szójaszószt és forró serpenyőben rottyants rajta egyet!

Szecsuáni őzpörkölt

40 dkg fagyasztott őz-vagy szarvashúst a bárddal kockákra csapsz, és felteszed a serpenyőbe egy kis olajon, vízen, hagyod felhabzani, hirtelen főni. Öntsd le róla a sötét levet, adj hozzá egy kevés olajat (hadd pörkölődjön lassan), ill. a következő fűszerek keverékét:
só,
egész bors,
ánizs,
gyömbérkarikák,
paprikakarikák 3 nagy marék (pritaminpaprika!)
kevés Erős Pista,
egész fokhagyma 2-3 gerezd,
laposra csapott fokhagyma 2-3 gerezd,
kevés csilipaprika egészben, vagy félbevágva.

Ha jól összeforraltad, 6-8 közepes (darabkákra vagdalt megpucolt) krumpli társaságában kevergesd még egy kicsit, majd önts hozzá kb. fél liter forró vizet, és tedd az egészet egy kuktába, 20-40 perc alatt elkészül a finom fogás!

Szalonna medvehagymával

Ezt a receptet készítheted medvehagyma helyett újhagymával, vagy bimbós metélőfokhagyma szárral is (mindhárom változatot kóstoltuk), roppant egyszerű.

Minimális szalonnát (vagy disznóbőrt szezámmaggal megszórva, esetleg mogyoróval bolondítva) megpirítasz egy serpenyőben, egy hirtelen mozdulattal hozzáforgatod a nagyobb darabokra tépkedett zöldet, és 1-2 gerezd fokhagymával (most karikázva), egész borssal fűszerezed, s már készen is van!

Madárbegysalátás csicseriborsó saláta

Nagy halom madárbegysalátát leveleire szedve keverj össze
egy marék puhára áztatott nagy szemű csicseriborsóval,
1-2 szál újhagymával,
50 gr laskagombával!
Sóval,
borssal,
1 gerezd karikázott fokhagymával,
1 dl szójaszósszal
fűszerezve egyszer forrósítsd össze, és már tálalhatsz is.

Paradicsomos rántotta

Egy vagy két tojásból süss rántottát, és amikor már majdnem készen van, akkor forgass hozzá apróra felkockázott paradicsomot, jó sokat!
Olyan változatát is ettük, amikor ezt a kész „maszújt” főtt rizsbe keverve tálalták!

Szecsuáni padlizsán

1-2 padlizsánt (attól függ mekkorák) tetszés szerint hámozz, vagy ne hámozz meg, de mindenképpen vágj nagy kockákra.
Kevés olajon
sóval,
borssal,
1 dl szójaszósszal,
sok paradicsommal (vagy egy deci paradicsomlével),
1 kis ek. mézzel,
2-3 „lapos” fokhagymával,
3-4 karika gyömbérrel,
1 kisebb felkarikázott erőspaprikával,
alaposan forralj össze, amíg a zöldség meglágyul, és kész az egyik legfinomabb padlizsános étel!

Szecsuáni tök

Egy közepes tököt vágj hasábokra, és
sóval,
kevés vízzel főzz/párolj puhára.
(Vigyázz, hogy szét ne essen, mert akkor már nem olyan jó!)
Amikor kész van, kukoricakeményítővel sűrítsd kissé kocsonyásra.
Ezt az ételt nem önmagában ajánlom, úgy talán csalódást okozna, de más fűszeres fogásokhoz párosítva, nagyon jól passzol könnyű, semleges, kis ízével!

Tibeti palacsinta

(az arányokat csak tippeltem, mert a lányzónak nem "szabvány" evőkanala volt, szóval ezt ki kell kísérletezni)
1 dl tej kb.
1 tojás
1 ek. cukor
2 púpos ek. liszt
pálcikával felverve, kevés olajban egyben kisütve, banánnal, sűrű (jak)joghurttal, mézzel szervírozva remek befejezése a napnak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések