Borkrémes, habkönnyű, ropogós


Megint egy "nem ellesett", sőt Anyuval közösen alkotott recepttel jelentkezem. Az alapja a nagymama hókockája, de a borkrémnek és a diós habrétegnek köszönhetően, valami egészen más lett belőle :-). Nem nehéz, de időigényes recept, imádok vele bíbelődni, pláne, ha közben beszélgetünk és nevetünk Anyuval... Ilyenkor azt kívánom, bár még egy kicsit nehezebb recept lenne, hogy még tovább tartson elkészíteni!

A tésztához:
45 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj (fontos h vaj legyen)
15g szalalkáli (egy csomag)
hideg tej, amennyit a tészta felvesz (lehet helyette tejszín, tejföl vagy joghurt is)

Összegyúrjuk és négy egyforma cipóra vesszük!

A diós habhoz:

A 6 tojásfehérjét felverjük kemény habbá cukorral, majd darabos dióval összeforgatjuk. (Nem baj, ha nem jut mindegyikre, összeállításkor a legalsón és a legfelsőn legyen mindenképpen.)

A lapokat egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk és megkenjük a diós habbal, 180C-on 10-15 perc alatt készre sül. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez:
6 tojássárgája
2 egész tojás
6 dl savas, száraz, magas alkohol tartalmú fehérbor
15 dkg cukor
citromhéj
vaníliarúd kikapart magja
1 csomag vaníliás pudingpor

Mindent  habosra keverünk és gőz fölött üstben besűrítjük. Kevergetve kihűtjük szoba hőmérsékletűre.

10dkg vaj habosra keverünk
2 evőkanál porcukorral
Csak akkor szabad a krémhez forgatni, ha a krém már kihűlt!

A süteményt összeállítjuk és fóliával lefedve egy estét (de minimum 3 órát) a hűtőben állni hagyjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések